Hyppää sisältöön
Tulostustarvikkeita jo vuodesta 1995.
Tulostustarvikkeita jo vuodesta 1995.
Kopiopaperia vai jotain ihan muuta?

Kopiopaperia vai jotain ihan muuta?

TULOSTUSPAPERIN OMINAISUUDET

Tulostuslaatuun ja tulostuksen ongelmiin, kuten tukoksiin vaikuttaa suuresti käytettävä tulostusmateriaali eli yleensä paperi. Pääsääntönä on, että mustesuihkutulostimille on omat paperinsa ja lasertekniikalle omansa. Myös mustavalkolasereilla tulostukseen ja värilasereille on omat paperinsa. Kiinnitä huomioita paperin tasalaatuisuuteen, jonka näet kun katsot paperia valoa vasten. Kierrätyspaperi on epätasaisempaa kuin perinteinen paperi ja tulostusjälki on siis myös epätasaisempaa ja kuvat eivät ole yhtä teräviä. Samoin valkoisuusasteessa ja kiillossa ja paksuudessa on eroa. Mitä valkoisempi paperi, niin sen parempi kun tulostat kuvia. Kopiopapereissa on eroja!

MUSTESUIHKUTULOSTIMEN PAPERIT

Perustekstin tulostaminen mustesuihkutulostimella tavallisille kopiopaperille onnistuu kyllä ihan hyvin. Mikäli tulostaa kuvia on kopiopaperin vaihtaminen paksummaksi ”glossy” eli killtäväksi tai matta valokuvapaperiksi tärkeää. Tulostusjäljen ero on kuin yö ja päivä. Toisaalta kyseisen glossy mustesuihkupaperin laittaminen lasertulostimeen rikkoo herkästi koko lasertulostimen, koska pinnoite sulaa kiinni. Valokuvapapereita on sekä tulostinvalmistajilta, että muilta valmistajilta. Tulostinvalmistajan valokuvapaperit ovat erittäin kalliita ja yhtä hyvän tulostusjäljen saa myös huomattavasti edullisemmilla papereilla kuin ”merkkituotteilla”. 

PAPERIN PAKSUUS

Kutsuihin tai kortteihin kannattaa tietenkin valita paksumpi, esimerkiksi 160-220g paperi. Normaali kopiopaperi on siis 80g. Paksuudella on merkitystä myös kaksipuolisessa tulostuksessa, sillä ohuesta paperista näkyy läpi. Kaksipuolisessa kuvatulostuksessa tulee olla vähintään 100g paperia. Käyntikortit ovat usein noin 230-260g paperia.

MUUT TULOSTUSMATERIAALIT

Tulostimelle on myös tärkeä ilmoittaa, millaista paperia käytetään, jotta tulostin voi optimoida tulostusjäljen. Mikäli esim. tulostaa tarra-arkille tai pakettikortille, tulee tulostimen asetuksista käydä valitsemassa tulostusmateriaaliksi ”tarra”. Tarrassa on liimaa ja värijauhetta ei voi kiinnittää paperiin liian kuumilla asetuksilla. Tulostimen täytyy myös tietää, jos tulostat kirjekuoreen ja etenkin ikkunalliseen kuoreen.

PAPERIN KOKO

Muista myös, että yleisimmillä A4 tai A3 tulostimilla voi myös tulostaa suoraan pienemmälle paperille eli esim. A5 tai A6 paperille. Tämä voi olla hyödyllistä eri tarkoituksissa sen sijaan, että leikkaa epäsiistin näköistä jälkeä A4 paperista. Suurempiin tulostuksiin on myynnissä myös ns. ”wide format” tulostimia ja nykyään vielä ihan järkihintaan. Harkitse sellaisen hankkimista, mikäli tulostat usein esimerkiksi myymälän ikkunan julisteita.

KOPIOPAPERIN VAIHTAMINEN

Isommissa tulostimissa on yleensä eri lokerot eri kokoisille papereille tai materiaaleille. Kannattaa siis harkita, että ostaa yhden tulostimen, jossa on monta lokeroa sen sijaan että ostaisi monta eri tulostinta. Pienemmissä tulostimissa kopiopaperi on helppo vaihtaa tai lisätä suoraan näkyvään lokeroon, mutta isommissa laitteissa paperilokerot ovat piilossa ”kasetteina”. Pidä tulostimen käyttöohje tulostimen vieressä, jotta muutkin käyttäjät osaavat vaihtaa paperin itse. Mikäli asiassa on epäselvää ja ohjeet ovat kateissa, on helppo ladata valmistajalta uudet ohjeet hetkessä internetistä ilmaiseksi. Voit ladata tai tulostaa ne itsellesi jatkotarpeisiin. Voit Googlata tulostimesi nimellä, esim. ”HP Laserjet P1102W käyttöohje” tai hakea valmistajan sivujen kautta.

Edellinen artikkeli Laserkirjoittimen kasetin vaihtaminen