Kopiera papper eller något annat?
TRYCKPAPPERS EGENSKAPER
Utskriftskvalitet och utskriftsproblem, såsom pappersstopp, påverkas i hög grad av det tryckmaterial som används, det vill säga vanligtvis papper. Huvudregeln är att bläckstråleskrivare har sina egna papper och lasertekniken har sina egna. Svartvita lasrar för utskrift och färglasrar har också egna papper. Var uppmärksam på papperets enhetlighet, vilket du kan se när du tittar på papperet mot ljuset. Återvunnet papper är mer ojämnt än traditionellt papper och utskriftsresultatet blir därför också mer ojämnt och bilderna blir inte lika skarpa. Likaså är det skillnad i graden av vithet och glans och tjocklek. Ju vitare papper, desto bättre vid utskrift av bilder. Det finns skillnader i kopieringspapper!
Bläckstrålepapper
Att skriva ut grundtexten med en bläckstråleskrivare på vanligt kopieringspapper är fullt möjligt. Om du skriver ut bilder är det viktigt att byta kopieringspapper till ett tjockare "glansigt" dvs glänsande eller matt fotopapper. Skillnaden mellan tryckmärket är som natt och dag. Å andra sidan, att lägga det glansiga bläckstrålepapperet i en laserskrivare bryter lätt hela laserskrivaren, eftersom beläggningen smälter. Det finns fotopapper från både skrivartillverkare och andra tillverkare. Skrivartillverkarens fotopapper är väldigt dyra och du kan få ett lika bra tryck med mycket billigare papper än "märkta" produkter.
PAPPERS tjocklek
Självklart ska du välja tjockare papper för inbjudningar eller kort, till exempel 160-220g. Normalt kopieringspapper är därför 80g. Tjockleken är också viktig vid dubbelsidig utskrift, eftersom tunt papper syns igenom. Dubbelsidig bildutskrift måste ha minst 100 g papper. Visitkort är ofta cirka 230-260g papper.
ÖVRIGT TRYCKMATERIAL
Det är också viktigt att informera skrivaren om vilken typ av papper som används så att skrivaren kan optimera utskriftsmärket. Om du till exempel skriver ut på ett klistermärke eller ett paketkort ska du gå till skrivarinställningarna och välja "sticker" som tryckmaterial . Klistermärket har lim och färgpulvret kan inte fästas på papperet med inställningar som är för varma. Skrivaren behöver också veta om du skriver ut på ett kuvert och speciellt ett fönsterkuvert.
PAPPERSSTORLEK
Kom också ihåg att de vanligaste A4- eller A3-skrivarna även kan skriva ut direkt på mindre papper, det vill säga A5- eller A6-papper. Detta kan vara användbart för olika ändamål istället för att klippa ett stökigt märke på A4-papper. För större tryck, den s.k "bredformat"-skrivare och idag fortfarande till ett rimligt pris. Överväg att skaffa en om du ofta trycker skyltfönsteraffischer till exempel.
BYTA KOPIPAPPER
Större skrivare har vanligtvis olika fack för olika storlekar av papper eller material. Så du bör överväga att köpa en skrivare med många fack istället för att köpa många olika skrivare. I mindre skrivare är kopieringspapper lätt att byta eller lägga direkt i det synliga facket, men i större enheter är pappersfacken dolda som "kassetter". Håll skrivarens bruksanvisning bredvid skrivaren så att andra användare vet hur de själva byter papper. Om saken är oklart och instruktionerna saknas är det enkelt att ladda ner nya instruktioner från tillverkaren på nolltid från internet gratis. Du kan ladda ner eller skriva ut dem för dig själv för framtida behov. Du kan Google namnet på din skrivare, t.ex. "HP Laserjet P1102W användarmanual" eller söka på tillverkarens webbplats.